Thursday, 13 February 2014

Ujian time Final Exam?!

Assalamualaikum.

Wahh. Lamanya tk post pape kt sini. Dh berhabuk kot. haha. ><
Apa khabar semuanya? Semoga dalam keadaan sihat2 lah ye. Keadaan kat MMU sekarang tengah exam week. I have 4 papers to go. Dah prepare ke belom? Haaaaaa. Macam belom je. haha. Okayyyy.



Bukan tu yang kite nak cerita harini.  Okay, hmm. Korang sedar tak, semenjak dua menjak ni panas sangat2. Kan? Ke kiteorg kat MMU je rasa camtu. If ye, haaa ni nak cerita ni. Panas sangat2. Sampai dalam sehari kite mandi 3 - 4 kali lah sebab panas sangat. 

Korang faham tak? Dah lah tengah exam week, pastu panas pulak tu. Nak duduk library *sebab aircond* ramai orang pulak. >< So duduk lah kat rumah dengan kekawan kat sini. Kite macam tak bole study jugak lh tadi. Oh ye lagi satu, selain daripada panas ada lagi satu. Kat depan rumah kiteorg ni macam ada renovation jalan sikit, pepagi tu dah bunyi *tong tong tong* *grrrrrrrrriiiiiiiiii* hahaha. Ada lagi, banyak sangat nyamok tau time malam. Nak bukak tingkap sebab panas tapi tak bole nak bukak sebab nyamok. Fuhh. Memang ujian bebetol lah student MMU time ni. At the same time I hv few problems sikit with my heart *cewahhhhhhhh* hah! 

Kalau korang perasan lah kan, kat atas tu kite asyik complain je kan? Haiiyaaaa. Mesti korang fikir apa lah Nisa ni. hahaha. Well, asyik sangat complain dalam hati kite yang kotor tu pastu tetiba roomate kite *Awakkkk, hujaaaan!* Kite terkejut sangat2 time tu. AllahuAkhbar. Hujan? Dah lama kot tak hujan.

Sebelum tu, semalam ada happy circle. Kawan kite pon cakap panas lah beberapa hari ni. Dia kata, dia siap tengok weather forecasting lagi untuk mengharap hujan akan datang ke Cyberjaya ni. N rupa2 nya ramai jugak lah orang yang tengok weather forecasting ni. N ia diramalkan akan hujan hari Khamis minggu depan. Fuh. Lama lagi.

Back tu incident tetiba hujan tu, yes my roomate screamed and terkejut sangat2 lah time tu. Macam eh? bukan hujan next week ke? Hehe. Lari jugak lah ke tingkap untuk tengok. Haha. Time tu rasa macam apa aku buat tadi dalam hati dok complain2, stress dengan semua benda. Kite tak perasan, bila kite stress dengan sekililing camtu Allah nak uji kesabaran kite sebenarnya. Ni tak, cakap memacam dalam hati. (_ _") Haiyaaa. Astaghfirullah Hala'zim ~ 

Allah bagi je hujan tu, tapi tu lah tahap kesabaran kite untuk hadapi ujian2 Dia tu camne. Walaupun sekejap je hujan, itu pun dah memadai. Alhamdulillah sejuk je pastu. :)
AllahuAkhbar, Kau sangat Ar-Rahman dan Ar-Rahim. Hamba Kau cakap macam2 tapi Kau tetap bagi apa yang Kami mahu. AllahuAkhbar AllahuAkhbar. 


Memang sangat terkesan balik lah bila fikir balik, teruknya lah kite ni sebagai hambaNya. Tapi kan, untuk sedap kan hati kawan2 ku sekalian. Ada sorang Akak ni pernah share dalam happy circle dulu, dia cakap kalau tempat tu still hujan maknanya ada orang yang ambil berat lagi pasal Islam. Ambil berat pasal Islam tu, ada orang yang spread Dakwah, spread Islam tu. N Alhamdulillah ada jugak hujan kat memana tempat kat dunia ni, ada je orang ambil berat tentang Islam. Ya Allah, sweet kan? <3 <3

Ujian demi ujian demi ujian. Nampak tak apa berlaku kat kite? Hati kite dah keras, keras sampai Allah uji sampai macamtu sekali. Kena uji sikit je, panas je pon tu pon macam dah apa tah. hmmm. So, jum lah sesama kite muhasabah balik diri kite ni eh? Bole bole! Yosh! InsyaAllah.

Semoga apa yang kite share ni bermanfaat untuk semua. Bye. Assalamualaikum ^_^

1 comment:

  1. akak..nk follow tumblr :D
    Athirah

    ReplyDelete